over mixedmamas
872
page-template-default,page,page-id-872,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-22.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

over mixedmamas

– De moeders in dit boek zijn, net zoals de auteur, moeder van een kind dat zowel witte als zwarte roots heeft. Dubbelbloed kinderen, zoals de Surinamers hen zo mooi noemen.

Julia Ruijter over het ontstaan van MIXEDMAMAS

‘Zelf ervaar ik dat ik met mijn Surinaams-Nederlandse dochter opval in het straatbeeld. Het beeld van de witte vrouw met een donker kindje op schoot is voor sommigen echt nog een verrassing.

 

Zo zat ik als kersverse moeder in de tram in de Baarsjes in Amsterdam toen een dame vertederd naar het donkere krullenbolletje in de draagzak op mijn buik keek.

 

“Wat een allerschattigst oppaskindje heb jij zeg!” zei ze.

 

Ik stond perplex, stamelde dat ze mijn eigen kind was. De mevrouw was verbaasd. Ze vond het ‘heel bijzonder’ dat dat kon, zo’n blonde moeder met zo’n donker kindje. Al bedoelde ze het niet kwaad, het gaf mij een onbestemd gevoel. Haar verbazing verbaasde mij. Ik woonde toch in Amsterdam, waar gemixte stellen en kinderen toch een soort van ‘normaal’ waren? Of op z’n minst algemeen bekend dat gemixte stellen een bruin kindje kunnen krijgen? Dat ik aangezien werd voor de oppas van mijn eigen baby, in onze inmiddels vele kleuren en culturen kennende hoofdstad, was voor mij een heuse eyeopener. Zo gewoon is dat dus nog helemaal niet.

 

In de jaren hierna werd ons nog vaak soortgelijke vragen gesteld. Op de crèche, op school, de opvang, in het openbaar vervoer en op vakantie. Overal vallen we op. Is ze geadopteerd? Waar komt ze vandaan? Hoe vinden je ouders het dat ze een donker kleinkind hebben? Je bent zeker niet meer met de vader? Voelt ze wel als je eigen  kind?’ Mijn dochter krijgt vaak te horen: ‘is dat jouw moeder?!’ ‘Vind je het niet raar dat jij bruin bent en je moeder niet?’

 

Door de jaren heen ontmoette ik meer ouders met gemixte kinderen. Vaak raakten we in gesprek. Ik zocht het contact ook op en vond het fijn om ervaringen uit te wisselen. Zowel de ervaringen van de witte als de zwarte moeder. Hier ontstond het idee de ervaringen van deze moeders te verzamelen in een boek, en ja, daar is nu dan MIXEDMAMAS!”

Bestel MIXEDMAMAS nu voor €15,95